– Læretiden har vært ekstremt bra

Publisert: 26.09.2023

Bendik Andreassen Nygaard jobber som lærling hos Tekk AS, og er superfornøyd med yrkesvalget.

– Jeg startet på bygg og anlegg, og visste ikke noe om taktekking før jeg møtte Tom på en messe. Jeg var på utplassering hos Tekk, og fikk et lite innblikk i verdenen. Jeg likte det jeg så, og har nå fått lærlingplass i bedriften, sier Bendik.

Rekruttering

Tekk AS jobber iherdig med rekruttering av nye unge mennesker til bedriften, og fikk med seg Bendik i vår. Først på utplassering, så sommerjobb, og nå er han lærling i firmaet. Det skal han være i de tre neste årene.

– Det er viktig for oss å få inn faglært arbeidskraft for å videreføre yrket videre til nye generasjoner. Det er ikke noe enkelt å drive med å rekruttere til denne bransjen. Da jeg møtte Bendik, visste jeg med en gang at han må jeg ha i mitt firma. Han var nysgjerrig og engasjert, og en perfekt match for oss. Jeg strakk meg lang for å få inn han, sier daglig leder i Tekk AS, Tom Gjeruldsen.

 

Daglig leder i Tekk, Tom Gjeruldsen, sammen med lærling Bendik Andreassen Nygaard

 

Varierte arbeidsdager

Lærlingen liker at det er varierte dager, og spennende arbeidsoppgaver som varierer fra dag til dag.

– Jeg synes dette er et fantastisk yrke, og jeg gleder meg til å gå på jobb hver dag fordi jeg ikke alltid vet hva som venter meg. Det er spennende. I dette yrket får du brukt hodet mye, og det er mange oppgaver du kan bryne deg på. Jeg liker også at det er fritt, du får mulighet til å teste ut ting på egen hånd. Det er varierte dager, og du får oppleve mye på kort tid. Det blir mye reising, og jeg får sett mye. Det liker jeg skikkelig godt.

– Jeg synes dette er et fantastisk yrke, og jeg gleder meg til å gå på jobb hver dag fordi jeg ikke alltid vet hva som venter meg. Det er spennende.
- Bendik Andreassen Nygaard

Sjefen er jovial

Bendik skryter av et godt arbeidsmiljø i Tekk, og store muligheter for utvikling og vekst.

– Jeg lærer mye av de jeg er sammen med, de er gode på å forklare og inkludere meg i arbeidet. Kollegaene mine er flinke, selvstendige og jobber hardt. De har tiltro til meg og den jobben jeg gjør, og det styrker meg. Jeg liker å få ansvar, og det gjør jeg i denne bedriften. Tekk er det beste firmaet å kunne være lærling i. Sjefen her er skikkelig jovial, og alle gutta på jobb går kjempegodt i lag. Det er godt samhold her.

Følges tett opp

Tekk har hatt to lærlinger de siste tjue årene, men har hatt flere voksne inne som de har lært opp. Å få inn ungt blod er fint.

– Hos oss blir lærlingene fulgt opp av gutta som er ute på jobb med dem. Vi følger læreplanen, og i løpet av et år går vi gjennom en sjekkliste for å se om lærlingen har vært gjennom hele planen. Er det ting der vi ikke kan gjennomføre, er det muligheter for å hospitere hos andre bedrifter for å lære om akkurat det. For oss er det hyggelig å få inn ungt blod i bedriften, sier Gjeruldsen.

Gode råd til lærlinger

Bendik har mange gode råd til dem som ønsker å komme inn i taktekker-bransjen.

– Det viktigste du gjør er å kontakte en bedrift og høre om du kan være utplassert der. Da får du et unikt innblikk i yrket og faget. Du får også mange kontakter, blir kjent med bedriften, og kan bruke det senere hvis du ønsker lærlingplass eller jobb. Det gjorde jeg, og da var jeg solgt etter det. Jeg har ikke angret på valget mitt.  Jeg tror dette er et yrke med en fremtid som er lys.  Det bygges mange spennende næringsbygg, mange bygg med flate tak, og det er populært med funkishus, og på disse jobbene brukes det takpapp eller folie. Det vil jo alltid være en jobb for en taktekker, alltid noe å gjøre.

Ønsker du å bli taktekker? 

I Telemark kan du bli taktekker ved å gå på bygg og anlegg første året, for så å gå tre år i lære. 

– I Telemark har vi ikke en egen linje for taktekkere. Da må du starte med bygg og anlegg først, for så å gå ut i lære som taktekker, læretiden er tre år. Ønsker du studiekompetanse i tillegg må du ta et ekstra år etter det, sier daglig leder i opplæringskontoret for byggfag, Hans Inge Gudmundsen.

Hans Inge Gudmundsen

Jobben innebærer mye praktisk jobbing, og du er sikret jobb uansett hvor du er i landet.

– Dette er et veldig praktisk fag, passer fint for dem som liker å være i aktivitet, og for dem som liker å bruke kroppen og hendene i fysisk arbeid. Dette er en yrkesretning hvor du er garantert jobb. Du sikrer deg en god arbeidsplass hvor de vil ha deg for alltid. Du blir aldri arbeidsledig. Hvis du skaffer deg gode referanser, vil du alltid klare å skaffe deg jobb uansett hvor i Norge du er.

I denne bransjen er det varierte arbeidsoppgaver, og du er innom mye forskjellig i løpet av en arbeidsdag.

– I tillegg til fast jobb er arbeidsoppgavene veldig varierte. Man kan spesialisere seg på basseng. Hos Tekk har de blant annet hatt jobber hos Bø Sommarland. Man kan også spesialisere med fuktsikring av kulverter og tunneler, dette er det mye av i de ulike veiprosjektene. Dette yrket gir mange muligheter.

Flere saker


Tekk AS er en taktekker i Grenland. Vi har oppdrag i Telemark, Vestfold, Agder og Oslo.

25 år med suksess

Fra Porsgrunns kuleste kontorplass, i en funkisinspirert container sitter Tom Gjeruldsen og leder Tekk AS. Nå har det gått 25 år siden han startet opp alene, og han kan se tilbake på en tid med mye hardt arbeid 24/7, gode erfaringer, og prestisjefulle prosjekter han og de ansatte kan være stolte av.

Les mer

Noe for deg?

Vi søker etter dyktige og erfarne taktekkere. Arbeidsområdet er sentralt på Østlandet.

Les mer